Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular
Klima almayı düşünüyorum. Ancak çok sayıda marka var. Nasıl seçim yapacağım?
Klima alırken marka seçimi çok önemlidir. Öncelikle güvenirliği olmayan veya ürünlerinin kalitesi düşük firmalardan uzak durun. Alacağınız cihaz klima ise ‘Ucuz mal alacak kadar zengin değilim’ sözünü hatırlamakta yarar var. Klima seçerken birinci kural; kaliteden asla ödün vermemektir. Bu noktadan sonra; seçeceğiniz markanın kalite güvence ve standart üretim belgelerine sahip güvenilir bir marka olacağını düşünüyorum. Müşterini sözde değil uygulamaları ile de memnun eden, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştiren, servis ağı ve kalitesi güçlü bir marka sizi hiçbir zaman yarı yolda bırakmayacaktır. Inverter teknolojisini kullanan kaliteli bir marka sizin konforunuzu da düşünecektir, cebinizi de… Enerji verimliliği ve çevre konuları da güvenilir markaların önceliğidir.
Bir markanın bile birbirinden farklı bir sürü modeli var. Benim için en doğru klimayı nasıl bulacağım?
Haklısınız, eviniz ya da işyeriniz için klima seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok konu var. Klimanızdan tam verim alabilmeniz için klimanın kurulacağı alanın metrekaresi, izolasyon durumu, cephesi ve camları, bunların hesaplanması hepsi çok önemli konular olarak seçiminizi etkileyecektir. Çünkü klimanın tipini ve ısıtma ve soğutma kapasitesini (BTU) belirlenirken bütün parametreler önemlidir. Bir de sizin beklentileriniz var tabi... İlk kez klima alıyorsanız fiyatı sizi etkileyecektir elbette. Ancak kullanmaya başladıktan sonra tasarımı, performansı, enerji tasarrufu, sessiz çalışması gibi özellikler de emin olun sizin için çok önemli olacak. O nedenle klimanızı seçerken, uzun yıllar boyunca kullanacağınızı hesaba katın ve hangi mekânda kullanacaksanız yüksek verim alacağınız, en uygun modeli seçin.
Aldığım klimayı yıllarca kullanabilir miyim? Bir klimanın kullanım ömrü ne kadardır?
Düzenli olarak ve gerektiği gibi bakım yapılan Daikin klima üniteleri, yaklaşık 14 yıl kullanım ömrü olacak şekilde tasarlanıyor. Ancak, halen piyasada 20 yıldan fazla bir süredir çalışmakta olan çok sayıda Daikin ünitesi bulunuyor. Bu da doğru kullanımın ve düzenli bakım yaptırmanın klimanın ömrünü uzatabileceğini gösteriyor.
Klimacı bir tanıdık bulduk, piyasanın çok daha altında bir fiyata montaj yapacağını söyledi. Ne dersin?
Öncelikle şunu unutmayın; klima montajı, özel aletlerin ve cihazların kullanılmasını gerektirir, dolayısıyla profesyonel bir tesisatçı tarafından monte edilmelidir. Bu durumda eğer klimacı tanıdığınız, sizin almaya karar verdiğiniz markayı temsil ediyorsa ne ala. Ama bir markanın temsilcisi değilse, yarın bir gün bir sorunla karşılaşırsanız size nasıl yardımcı olacak? İşçilik, malzeme, yedek parça, periyodik bakım gibi konulardaki garantilerinizi kim verecek? Cihaz garanti kapsamında olsa bile montajı bir başkasına yaptırdığınız için her türlü olası masrafı kendi cebinizden karşılayacaksınız. Hem mağdur olacaksınız hem de arkadaşınızla aranız açılacak.
Klima alacağım ama alerjik bir bünyem var. Klima beni ve çocuklarımı hasta eder mi?

Soğuk algınlığı riskimizi artırır mı?

Biz klimacıların bir sözü vardır; ‘Klima hasta etmez, yanlış kullanım hasta eder.’ Unutmayın buradaki iki önemli nokta; periyodik bakım ve doğru kullanım. Gerektiği gibi bakım yapılan ve gereken değerlerde kullanılan klimalar alerji, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yol açmaz. Hatta iyi bile eder… Yeter ki, etkin ve verimli bir filtreleme yapan iklimlendirme ürünlerini seçin.
Usta ‘doğru klima’ kullanımından söz ettin? Sıcaksa soğuk, soğuksa sıcak üflemesini beklediğimiz

bir klimayı nasıl yanlış kullanılabiliriz ki?

Klima kullanırken sıkça yapılan hatalardan biri budur aslında. Daikin Usta olarak benim sizlere tavsiyem; klimanızı 25°C’nin altında ve dış ortam sıcaklığından maksimum 6°C daha düşük bir sıcaklığa ayarlamanız yönünde olacak. Şimdi düşünün sıcak bir yaz günü, dışarda hissedilen sıcaklık 35°C’nin üstünde. Terlemiş ve bunalmış şekilde klimanın karşısına geçiyorsunuz ve 18°C’ye ayarlıyorsunuz. İşte bu yanlış kullanım şekliyle ‘soğuk şok’ stresi yaşayabilirsiniz. İdeal fark 6°C olmalı dedim ama çok sıcak günlerde dış ortamla iç ortam sıcaklıkları arasındaki farkın bir miktar artırılması kabul edilebilir. Yine de soğuk ve sıcak ortamlar arasındaki geçişte, yüksek sıcaklık farkından kaynaklanan soğuk şok stresinden kaçınmak için aradaki farkın 10°C’yi geçmemesine özen gösterin. Dışarıdaki sıcaklık çok fazla ise ortam sıcaklığını belirli aralıklar ile 5’er derece düşürmeyi deneyin. Böylece hem sağlığınızı hem de bütçenizi korumuş olursunuz.
Usta, senin şu inverter teknolojisi dediğin konu ne zaman klima ilgili bir şeyler araştırsam karşıma çıkıyor.

Nedir bu inverter, açıklar mısın?

Inverter İngilizce bir terim ve ‘çevirici’ anlamına geliyor. Teknik konulara girmek istemediğim için, bu teknolojinin elektrik akımının şeklini değiştirdiğini söylemekle yetineyim. Inverter klima kompresörleri rolentide iken dalgalı şebeke akımı ile değil doğru akım motorlarıyla çalışır. Böylece hem enerji tasarrufu hem de performans açısından büyük avantaj sağlar. Günümüzün gelişmiş klima modellerinde yer alan bu elektronik parçacık, klimanızın kapasitesini akıcı bir şekilde ayarlar. Kapasiteyi ayarlamak için kapatılıp açılan kompresörlerin kullanıldığı eski, daha az gelişmiş klimalarla karşılaştırıldığında inverter ünite, tüm soğutma sezonu boyunca yüzde 30 ila yüzde 50 oranında daha az elektrik tüketir. Inverter teknolojisi klimanın performansını da artırdı, demiştim. Şöyle ki; eski tip klimalar hava sıcaklığı 0°C’nin altına düştüğünde veya 30°C’nin üzerine çıktığında performans kaybeder veya tamamen durur. Oysa Daikin’in -15°C’ye varan soğuklarda veya 45°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda bile çalışabilen inverter klima modelleri mevcuttur.
Usta klimamız bugüne kadar sorun çıkarmadı, yine de bakım yaptırmamız gerekir mi?
Bakım yaptırmak için cihazın arızalanmasını beklemeyin. Hatırlarsanız periyodik bakım önemlidir demiştim. Şimdi neden önemli olduğunu anlatayım. Bir; periyodik bakım yaptırırsanız muhtemel arızaların önüne geçebilirsiniz. Bunu koruyucu hekimlik gibi düşünün. İki; periyodik bakım yaptırarak klimanızın performansının düşmesini engellersiniz. Düzenli bakım yaptırılmaması ise klimanızın kapasitesinin düşmesine neden olur, boşu boşuna hep aynı elektrik faturasını öder ama istediğiniz ısıtma ya da soğutma verimini alamazsınız. Üç; klimaların temizliği sağlıklı bir yaşam için de şarttır. Bakımı yapılmayan klima, gereken filtrelemeyi yapamadığı için ortamda oluşan toz ve partikülleri temizleyemez, hijyenin sağlanamadığı bu ortamlar da sağlığınızı tehdit eder.
Klima bakımını hangi aralıklarla yaptırmamız gerekir?
İdeali, klima cihazlarına yılda iki sefer bakım yapılmasıdır. Klimanızın marka ve modeli de bu konuda önemli bir faktör olabilir. O nedenle bakım konusunda satış danışmanlarımızdan ve servis çalışanlarımızdan bilgi almanızda yarar vardır.
Klima denilince akla hep yaz geliyor ama ben klimamı kışın da kullanmak istiyorum.

Klima ile ısınabilir miyim?

Evet, doğru düşünüyorsunuz. Isı pompalı bir klima ile ısıtma, halen enerji verimliliği en yüksek olan ve genellikle de maliyet açısından en etkin ısıtma şekli. Daha önceki sayfalarda anlattığım gibi, mekânınıza uygun klimayı seçer, doğru kullanım ve bakım kurallarına da uyarsanız, soğuk kış aylarında da klimanız ile konforlu bir ortam yaratabilirsiniz. Üstelik bu sanıldığı gibi size pahalıya da mal olmaz. Çünkü ısı pompalı bir klima, ısı enerjisinin büyük bir kısmını, tamamen ücretsiz olan dışarıdaki havadan alarak gerçekleştirir. Klima ile ısınmak arzuladığınız ortamı size sağlayacaktır. Yeter ki siz, cihazınızın bakımını ısınma sezonundan önce yaptırın. Mekânın yalıtımını yaptırın, pencere ve kapılarınızın hava sızdırmasını engelleyin.
Klimalarda enerji verimliliği çevreyi etkiler mi?
Evet, tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi klima kullanımındaki enerji verimliliği de çevre ile yakından ilişkili. AB’nin dünya ikliminin korunması ve küresel ısınmayı önleme adına 2008 yılında belirlediği ve kısaca 20-20-20 denilen hedeflere göre; 2020 yılına kadar yüzde 20 daha fazla yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı, yüzde 20 daha az CO2 emisyonu ve yüzde 20 daha enerji verimli ürünlerin kullanılması öngörülüyor. Bu hedefler doğrultusunda klimalardaki enerji verimliliği yönetmeliği değiştirildi ve sezonsal verimlilik kriterleri uygulamaya alındı.
Klimamız çok gürültülü çalışıyor? Bu normal mi?
İşte montajın neden profesyoneller tarafından yapılması gerektiğini, profesyonel bakımın neden önemli olduğunu gösteren bir sorun. Klimanızın iç ve dış ünitelerinin montajı yanlış yapılmışsa, fan balatı bozulmuşsa, iç ve dış ünite kapakları yanlış takıldıysa, klimanız sizi rahatsız edecek kadar gürültülü çalışabilir.
Teşekkürler Usta, kendimi artık bilinçli bir klima kullanıcısı olarak görüyorum.

Bunların dışında klima kullanırken dikkat etmem gereken püf noktaları var mıdır?

Evet, artık doğru klimayı nasıl seçeceğinizi, klimanızı kullanırken nelere dikkat edeceğinizi, düzenli olarak bakım yaptıracağınızı biliyorsunuz. Şu ana kadar öğrendiklerimizi de hatırlayarak, tüm klima kullanıcıları için birkaç püf noktası verebilirim: • Klimanızı yazın kullanırken, çok düşük derecelere ayarlayarak hızlı bir serinlik sağlamaya çalışmayın. Klimanızı konforlu bir iklimlendirme ayarında kullanın ki bu sıcaklık, dışarıdaki havanın 6°C’nin düşüğüdür. Unutmayın, düşürdüğünüz her bir derece elektrik tüketiminizi yüzde 5 artıracaktır. • Sıcakta kapı ve pencerelerinizi açık tutmayın, mekânı havalandırmak isterseniz akşam serinliğini tercih edin. Gün içinde havalandırma yapmak isterseniz, bir pencereyi uzun süre açık tutmak yerine kısa bir süre tam olarak açın ve mekânı havalandırın. • Çok sıcak günlerde, güneş ısısını kesmek için perde, panjur ve jaluzilerinizi kapalı tutun. Çok sıcak olmayan ama nemin yüksek olduğu günlerde, klimanızı nem alma modunda çalıştırın. • Yaz aylarında ortamda ısı üreten cihazları, örneğin spot lambalarınız varsa gerekli olmadıkları zaman kapatın. Böylece gereksiz elektrik tüketiminin önüne geçer ve klimanızın verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz. • Klimanızın programlama özelliklerini öğrenin. Bu yaz-kış işinize yarayacaktır. Örneğin zamanlayıcı özelliğini kullanarak, hem enerji tüketiminizi azaltabilir hem de konforlu iklimlendirme sağlayabilirsiniz. Klimanızı programlayarak, mekânda bulunmadığınız zamanlarda kapanmasını, siz gelmeden önce çalışmaya başlamasını sağlayabilirsiniz. • Klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak üzerinize gelmemesine dikkat edin. Evcil hayvanlarınızı ve bitkilerinizi de koruyun. Üfleme hızını gereğinden yüksek tutmamaya özen gösterin. • Klimanızın iç ve dış ünitesinin temiz ve bakımlı olması kapasitesini yakından ilgilendirir. Periyodik bakımı beklemeden iç ünitenin hava filtresini düzenli olarak yıkamaktan çekinmeyin. Ön panelde yer alan filtreyi sadece soğuk suyla, herhangi bir temizlik maddesi kullanmadan yıkayabilirsiniz. Ancak sakın klimanızı filtresiz çalıştırmayın.